Květnové pozorování Slunce 2017

Květen znamená pro většinu pozorovatelů Slunce začátek pozorovací sezóny. Počasí už není tolik proměnlivé a tak všichni nadšeně využívají jasné oblohy. Mnoho hvězdáren po celé republice nabízí pozorování sluneční fotosféry i chromosféry. Kam se vydat na pozorování Slunce? Co máte nejblíže k domovu? Pojďte se během května podívat na Slunce a jeho aktivitu na vlastní oči!

Hvězdárna a planetárium Hradec Králové

Pozorování Slunce každou sobotu ve 15:00 hodin. Projekce Slunce dalekohledem, sluneční skvrny, protuberance, informace o sluneční aktivitě. Při nepříznivém počasí ze záznamu (délka programu 60 minut).

Web: www.astrohk.cz


Hvězdárna a planetárium České Budějovice

V kopuli hvězdárny každý pracovní den od 9:00 do 15:00 hodin.
Jednotné vstupné: 20,- Kč.

Web: www.hvezdarnacb.cz


Hvězdárna Profesora Františka Nušla - Jindřichův Hradec

Odpolední otevírací doba je určena pro sledování Slunce (jevů ve sluneční fotosféře - skvrn, fakulových polí, granulace...) a případně Měsíce. Pozorování navíc mohou být doplněna nebo za nepříznivého počasí zcela nahrazena krátkou přednáškou nebo promítáním pořadů s astronomickou tématikou v malém multimediálním sálku hvězdárny. Na Slunce se můžete přijít podívat v úterý, čtvrtek a v pátek vždy od 14:00 do 15:00 hodin.

Web: www.hvezdarnajh.cz


Hvězdárna Trutnov

Hvězdárna je pro veřejnost otevřena pravidelně každou první neděli v měsíci a to v odpoledních hodinách od 14 do 16 hod. Při jasném počasí bude probíhat výklad k přístrojovému vybavení a pozorování Slunce (fotosféra i chromosféra)

Web: www.hvezdarna.turnov.cz


Štefánikova hvězdárna - Praha

Sobota, Neděle: 11 - 18

Na denní obloze lze sledovat Slunce. Díky dalekohledu, který odcloňuje větší část slunečního světla, jsou na povrchu Slunce viditelné sluneční skvrny. Speciálním chromosférickým dalekohledem lze pozorovat sluneční protuberance. Předpokladem k pozorování je vždy jasné počasí.

Výpravy škol a institucí mají možnost navštívit hvězdárnu denně i mimo otevírací dobu podle předem sjednaného termínu.

Web: http://www.observatory.cz


Hvězdárna Jičín

Pozorování slunce:
Po: 13-16
Čt: 13-16

Web: www.hvezdarnajicin.cz


Muzeum a galerie v Prostějově Astronomické oddělení - hvězdárna

Pozorování Slunce každé pracovní pondělí, čtvrtek a pátek od 15:00 do 16:00 hodin. V pondělí 1. 5. budeme pozorovat Slunce od 15:00 do 18:00 hodin.

Web: www.hvezdarnapv.cz

 


Hvězdárna Ďáblice - Praha

Pozorování oblohy dalekohledy je volně přístupné bez objednání. Podmínkou úspěšného pozorování je pokud možno jasná obloha, při nepříznivém počasí (zataženo) je možné promítnout filmy (astronomické, kosmonautické), prohlédnout si přístrojové vybavení hvězdárny, stálou astronomickou výstavu a zakoupit astronomické publikace (pohledy, mapy, knížky).

Pozorování probíhá v pondělí a čtvrtek od 13.30-15.30 hodin a v neděli od 14:00 do 16:00.

Web: www.planetarium.cz/DABLICEOBS


Informace budou postupně doplňovány.

 

Připravované akce

Přednáška "Zpráva o zatmění Slunce 21. srpna"
16. 10. 2017, 19:00 hodin, Zlín

 


Vyhledávání

 

Novinky a aktuality

Částečné zatmění Slunce

12.10.22

Částečné zatmění Slunce nastane 25. října 2022 Začátek astronomického úkazu (první kontakt) v 11:14:58 SELČ Hvězdárna bude pro veřejnost otevřena od 11:00 do 14:00 hodiny. 

Odešel dlouholetý pozorovatel Slunce

16.02.22

Dne 11. února 2022 nás navždy opustil ve věku 73 let náš kamarád a kolega pan František Zloch, dlouholetý aktivní pozorovatel projevů sluneční aktivity na Astronomickém ústavu AV ČR v Ondřejově a popularizátor nejen astronomie.

Jaký je sluneční cyklus č. 25?

10.02.22

Již dva roky (od prosince 2019) je v činnosti sluneční cyklus s pořadovým číslem 25. Jak to vypadá po srovnání lednových údajů s počty slunečních skvrn a co nás může čekat v budoucnu?